پیش از سفر انسان به فضا به منظور آزمایش شرایط زندگی انسان در فضا، کشورهای مختلف اقدام به ارسال حیوانات به فضا کردهاند. پس از ارسال انسان به فضا نیز ارسال حیوانات برای انجام آزمایشهای مختلف زیست شناسی و پزشکی ادامه یافت. تا کنون شش کشور موفق به ارسال حیوان به فضا شدهاند: اتحاد جماهیر شوروی، ایالات متحده آمریکا، فرانسه، چین، ژاپن و ایران.
اولین موجودات زندهای که به مرز فضا رسیدند، مگسهای کوچکی بودند که در سال 1947 به وسیله یک موشک وی-2 آمریکا (از همان نسل موشکهای معروف آلمان در جنگ جهانی دوم) به ارتفاع تقریبا 109 کیلومتری از سطح زمین ارسال شدند. هدف این آزمایش بررسی اثرات تابش فضایی بر موجودات زنده بود. کپسول پس از رسیدن به ارتفاع مورد نظر به سلامت به زمین بازگشت.
موفقیت بعدی در ارسال موجودات زنده، میمونی از نژاد رزوس به نام آلبرت 2 بود که در سال 1949 به فضا فرستاده شد. پیش از آن ماموریت آلبرت 1 شکست خورده بود اما آلبرت 2 موفق شد به ارتفاع 134 کیلومتری از سطح زمین دست پیدا کند. البته این چتر نجات کپسول این میمون هنگام بازگشت به زمین به درستی عمل نکرد و حیوان در اثر ضربه ناشی از برخورد با زمین جان داد. ارسالهای موفقیت آمیز حیوانات به فضا با ارسال میمون و موش ادامه پیدا کرد اما این ماموریتها در دستیابی به هدف بازگشت سالم حیوان به زمین شکست میخوردند. در سال 1951 روسها در پرواز R-1 IIIA-1 موفق شدند برای نخستین بار موجودات زنده بزرگی را که دو سگ با نامهای سیگان و دزیک بودند به فضا بفرستند و با موفقیت بازیابی کنند.
تا بدین جای کار هنوز موجود زندهای در مداری به دور زمین قرار نگرفته بود. اولین موجود زندهای که در مداری به دور زمین گشت، سگی به نام لایکا بود که در دومین ماموریت اسپوتنیک، در سال 1957 به وسیله روسها به فضا ارسال شد. البته به دلیل این که در آن زمان هنوز تکنولوژی بازگشت از مدار به سطح زمین وجود نداشت، لایکا ناچار در فضا ماند و محکوم به مرگ شد. پس از آن و پیش از سفر تاریخی نخستین انسان یعنی یوری گاگارین به مدار زمین در سال 1961، حداقل 10 سگ به مدار زمین فرستاده شدند. از جمله سگهایی با نام بلکا و استرلکا که در سال 1960، اولین موجودات زندهای بودند که به مدار رفتند و با موفقیت به زمین بازگشتند. آمریکاییها نیز پیش از ارسال اولین انسان، اقدام به ارسال شامپانزه به فضا کرده بودند.
سفر موجودات زنده به فضا در سالهای بعد نیز ادامه یافت و تا کنون ادامه دارد، این آزمایشها با هدف بررسی اثرات جاذبه کم روی بدن موجودات زنده و کارکرد قسمتهای مختلف آن صورت میگیرد. در سالهای گذشته موجوداتی چون عنکبوت، ماهی و ... به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاده شدهاند تا فعالیت آنها در شرایط بی وزنی بررسی شود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر