مؤسسه خیریه محک

تازه‌ترین اخبار

پنجره ای به روی یکی از بزرگترین معماهای کیهان

 

پنجره ای به روی یکی از بزرگترین معماهای کیهان

سیاهچاله ها، اجرام بسیار فشرده ای در فضا هستند که حتی نور از آنها نمی گریزد.
مرموز و دست نیافتنی چون راهی برای مشاهده مستقیم آنها وجود ندارد و منجمان فقط می توانند تاثیر آنها بر محیط اطراف را ببینند.
اکنون برای اولین بار اخترشناسان فرصتی برای مشاهده بلعیده شدن یک توده گاز توسط یک سیاهچاله را دارند.
آنها انتظار دارند که در ماه مارس یا آوریل توده ای از گاز و غبار که در حال حرکتی سریع به سوی مرکز راه شیری بوده توسط سیاهچاله ای که در آن منطقه قرار دارد مکیده شود.
سیاهچاله موسوم به قوس یا کمان الف در صورت فلکی قوس ۲۶ هزار سال نوری از ما فاصله دارد بنابراین ما شاهد وقایعی هستیم که ۲۶ هزار سال قبل رخ داد.
جرم این سیاهچاله ۴ میلیون برابر خورشید تخمین زده می شود و جرم توده گازی که به سوی آن می رود چهار برابر زمین است.
حرکت این توده گاز به سوی سیاهچاله ابتدا در سال ۲۰۱۱ مشاهده شد.
منجمان اخیرا در نشست انجمن نجوم آمریکا گفتند سوالات زیادی دارند: از جمله می خواهند ببینند آیا توده گاز هرگز به سیاهچاله خواهد رسید؟ و اگر بله با چه سرعتی؟ و بعد چه می شود؟ توده گاز کاملا ناپدید می شود یا نه بخشی از آن مثل لیزر به بیرون شلیک خواهد شد؟
اگر سیاهچاله بخش بزرگی از غبار را ببلعد، فرآیندی که می تواند چند ماه تا چند سال طول بکشد، امکان دارد منجمان شاهد چیزی مثل یک آتش بازی آسمانی باشند.
دلیلش این است که دمای توده هنگام سقوط به داخل سیاهچاله به چند میلیارد درجه می رسد و ممکن است در آخرین مرحله ورود به سیاهچاله تشعشعاتی عظیم از اشعه ایکس خواهد داشت.
لئو مایر از دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس گفته است که این می تواند بزرگترین وعده غذای سیاهچاله مرکز راه شیری در چند صد سال گذشته باشد.
این حادثه پنجره ای است به روی یکی از بزرگترین معماهای جهان.
تیم دکتر مایر نزدیک شدن توده گازی را با تلسکوپ کک در هاوایی دنبال می کند.
محققان می گویند که شاهد باریک شدن سحابی مثل یک رشته اسپاگتی هستند چون سیاهچاله سر توده گاز را با سرعت خیلی بیشتری از بخش انتهایی توده گاز می کشد.
همزمان تلسکوپ فضایی سوئیفت ناسا سیاهچاله را زیر نظر گرفته است. این تلسکوپ اشعه ایکس قادر خواهد بود اولین نشانه های برخورد توده گاز به سیاهچاله را ثبت کند.
ناتالی ‌دنگار از محققان‌ اصلی سوئیفت می گوید این رویدار آنقدر نادر است که همه می خواهند شاهد لحظه وقوع آن ‌باشند.
به گفته دکتر مایر اگر حادثه ثبت شود دانشمندان می توانند انواع نظریه های نجومی را محک بزنند.
منبع: BBC

 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

کامنت بگذارید