مؤسسه خیریه محک

تازه‌ترین اخبار

ضرورت ورود به فاز تحقیقاتی نجوم با راه‌اندازی رصدخانه ملی نجوم


ضرورت ورود به فاز تحقیقاتی نجوم با راه‌اندازی رصدخانه ملی نجوم

رییس سابق انجمن نجوم ایران درباره فواید مطالعات نجومی گفت: بررسی این علم در حقیقت به چیستی و ماهیت جهان پرداخته و دغدغه اصلی بشر در مورد سرمنشا وجود خود و دنیا را مورد مطالعه قرار می‌دهد.
دکتر جمشید قنبری در گفت‌وگو با خبرنگار پژوهشی ایسنا منطقه خراسان، با اشاره به پژوهش‌هایی که در حوزه نجوم انجام می‌شود، تاکید کرد: شکل‌گیری جهان و تغییراتی که در آن انجام می‌گیرد از اصلی‌ترین مباحث مطالعاتی منجمین است، همچنین بررسی امکان وجود حیات در سایر نقاط جهان نیز به عنوان یکی از اصلی‌ترین مباحث این علم شناخته می‌شود.
وی ادامه داد: بیشتر مباحثی که در نجوم مطرح می‌شود، مسائلی است که به زندگی روزمره افراد ارتباط دارد، نجوم به جهان‌شناسی بازمی‌گردد؛ اینکه بدانیم مبدا و مقصد ما کجاست و چگونه رقم می‌خورد.
قنبری با اشاره به فعالیت‌های دانشجویان ایرانی در حوزه نجوم، اظهار کرد: حضور دانشجویان ما در کنفرانس‌های بین‌المللی و فعالیت‌های نظری آن‌ها در دنیا نشان دهنده این است که همکاری خوبی در حوزه تحقیقات نجومی با دنیا داریم.
وی افزود: برای این منظور گاهی دانشجویان دکتری نجوم به مدت 6 تا 9 ماه به خارج از کشور سفر می‌کنند و از امکانات میدانی این کشورها برخوردار می‌شوند، نجوم در کشور ما بیشتر در حوزه‌های نظری دنبال می‌شود.
قنبری با بیان اینکه فعالیت‌های دانشجویان و کارشناسان علم نجوم در ایران، در تمام شاخه‌های این علم دنبال می‌شود، گفت: خوشبختانه در این مورد رابطه خوبی با دنیا داریم و سطح علمی ما به گونه‌ای است که دانشمندان سایر کشورها، ایران را در حوزه نجوم قبول داشته و آن را صاحب نظر می‌دانند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: فعالیت‌های دانشجویان و کارشناسان نجوم ایرانی در سطح دنیا به گونه‌ای است که مقالاتشان در رساله‌های علمی معتبر دنیا به چاپ می‌رسد و مورد استفاده نهادهای علمی بین‌المللی قرار می‌گیرد؛ تعداد مقالات علمی ایرانیان با توجه به تعداد دانش‌آموختگان علم نجوم بسیار بالاست.
قنبری با اشاره به امکانات مربوط به فعالیت‌های نجومی در استان خاطرنشان کرد: در این حوزه، دانشگاه‌های فردوسی مشهد، آزاد اسلامی و خیام فعالیت‌های خوبی را دارند و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، دانشجویان به تحصیل این علم می‌پردازند؛ از این جهت کمبودی در میزان امکانات و منابع درسی در کشور وجود ندارد.
وی اضافه کرد: با این حال کشور ما در حوزه نجوم نظری فعالیت بیشتری داشته و برای بررسی‌های میدانی که نیازمند امکانات فوق پیشرفته است، از نتایج مشاهدات بین‌المللی استفاده می‌شود.
قنبری تاکید کرد: در حال حاضر رصدخانه‌ها و مراکز تحقیقاتی زیادی در حوزه نجوم نداریم، چرا که تحقیقات در این حوزه در کشور ما به این شکل، عمر زیادی نداشته و نیاز به مشاهدات میدانی نیز بسیار هزینه‌بردار است.
این استاد دانشگاه ابراز امیدواری کرد که با راه‌اندازی رصدخانه ملی نجوم در کشور، کشور ما در فاز تحقیقاتی نجوم نیز ورود یابد.
قنبری با بیان اینکه بیشتر فعالیت‌های میدانی نجوم در کشور در سطح آماتوری است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر فعالیت‌هایی که به عنوان مثال در سطح شهر مشهد انجام می‌شود، به دلیل وجود نور زیاد و گرد و غبار، آموزشی بوده و نمی‌توان استفاده تحقیقاتی از این امکانات کرد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر امکانات پیشرفته‌ای در این زمینه وجود ندارد، چراکه هزینه‌بردار بوده و بخش خصوصی نیز به دلیل عدم ارتباط نجوم با صنعت، نسبت به آن تمایلی نشان نمی‌دهد، بیشتر امکانات موجود برای تحقیقات نجومی در دانشگاه‌ها متمرکز است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

کامنت بگذارید