در تصویر تازه ای که فضاپیمای کاسینی از یکی از ماه های کیوان گرفته، چنین به نظر می رسد که "یین و یانگ"، نمادهای فلسفه ی چینی بر روی این ماه به یکدیگر پیوسته اند.در عکس تازه ی فضاپیمای کاسینی از یاپتوس، ماه سیاره ی کیوان (زحل)، سمت روز و شب این ماه به شکل دو ویرگول در آمده و به گونه ی چشمگیری شبیه نمادهای یین و یانگ در فلسفه ی چینی به نظر می رسند. این عکس در ماه دسامبر منتشر شد ولی در واقع کاسینی آن را در ماه اوت گرفته بود.
مقام های ناسا در شرح این عکس نوشتند: «این تصویر نیمکره ای از یاپتوس را نشان می دهد که رو به کیوان است. شمال یاپتوس بالا است و ۳۰ درجه رو به راست چرخیده. عکس در نور دیدنی (مریی) با دوربین زاویه بسته ی کاسینی و در تاریخ ۳۰ اوت ۲۰۱۳ گرفته شده.»
به باور برخی از دانشمندان، دلیل این که دو سمت یاپتوس تا این اندازه متفاوت دیده می شود، چرخش آهسته ی این ماه است؛ بدین
گونه که بخش های تیره ی سطح آن گرمای بیشتری را می درآشامند (جذب می کنند) و زمان برای گرم شدن را دارند. مواد یخ زده ی روی بخش های گرم شده به گاز تبدیل می شوند و سپس روی مناطق سردتر فرود می آیند، در نتیجه سمت تیره تیره تر می شود و سمت روشن هم روشن تر.
رگه ی برآمده ای که از استوای یاپتوس گذشته و نمای یک گردو را به آن داده. |
نخستین بار جووانی کاسینی بود که در سال ۱۶۷۲ یاپتوس را مشاهده کرد. شکل این ماه شگفت آور تا حدی مانند یک گردواست، با یک رگه ی برآمده ی بسیار بزرگ که از استوایش می گذرد. احتمال می رود این پُشته در پایان رشد سیاره ایِ یاپتوس در ۴.۶ میلیارد سال پیش، در پی یک برخورد غول آسا به آن پدید آمده که باعث شده بوده تکه هایی از یاپتوس به فضا پرتاب شود.
این تکه های پرتاب شده به فضا، احتمالا دوباره به هم پیوستند و یک ماه تازه را ساختند که به گرد یاپتوس می چرخید. سرانجام، این ماه تازه هم در اثر گرانش یاپتوس از هم گسیخت و فرو پاشید؛ تکه هایش بر روی یاپتوس باریدند و این رگه ی آشکار را بر رویش پدید آوردند.
همچنین بر پایه ی یک احتمال دیگر، این پشته در آغاز تاریخ زندگی یاپتوس، زمانی که سریع تر از امروز به گرد محورش می چرخیده پدید آمده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر